- Hem
- Recept & kalkyl
- Rotselleritaco
Rotselleritaco
Receptkategori: Vegetariska rätter(0 röster)
Gör så här
Taco: Riv rotselleri grovt och blanda med maizena och salt, stek krispig och häng på på rundstav. Kräm: skala och koka med salt och grädde, mixa till en slät kräm. Inkokt: Sota skalet ordentligt och sjud med vatten, salt och torrt vitt vin, sila. Skär små kuber av sellerin och sjud tills bra konsistens, låt svalna tillsammans för att dra in alla smaker. Rötter: Tvätta ordentligt, fritera sedan krispiga och salta, servera. Crudité: hyvla tunt och lägg i isvatten, syra gärna upp och salta innan servering: Blomma: hyvla och stansa, pickla med 1-2-3 lag, torka lätt och klicka i kräm, vik ihop till en blomma Gelé: Råsafta stjälkselleri och sjud ihop med agar, vinäger och salt till ett härligt gelé. Pulver: Torka överblivet av stjälksellerin och mixa till ett pulver. Tips: Spara allt överblivet från sellerivattnet och blanda med flingsalt, torka ca 12 h på 50 grader, smula sedan till ett härligt sellerisalt, som kan användas till tex. Sallader, vinegrette, drinkar, toppa fisken m.m för att lyfta en råvara lite extra. Vill man toppa umami-smaken ännu lite till så är torkade alger väldigt gott att mixa med.
Du behöver
1,5 kg | Rotselleri* |
4 hg | Stjälkselleri* |
5 dl | Vispgrädde 40% GT KRAV* |
40 g | Fint salt utan jod* |
5 g | Agar Agar* |
10 g | Schalottenlökvinäger* |
20 g | Ättika 12%* |
40 g | Strösocker* |
5 hg | vatten* |
1 hg | Matlagningsvin vitt BIB* |
3,3 msk | Majsstärkelse* |